Νεα

Γιατί να πάρω ένα κατοικίδιο στο παιδί μου;


Η εγκαταστάσεις μαςΗ ύπαρξη κατοικίδιου διευκολύνει την ανάπτυξη των παιδιών και ειδικότερα τη γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη τους, αφού παρέχει ευκαιρίες στο παιδί:

  • Να ενδυναμώνει τη ταυτότητα του και να αναπτύξει το προφορικό του λόγο.
  • Να αποκτήσει θετική αυτοεκτίμηση.
  • Να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
  • Να αυξάνει την υπευθυνότητά του και να κατανοεί την έννοια των αναγκών.
  • Να κατανοεί την αξία των ορίων και να οριοθετεί τη δική του συμπεριφορά.
  • Να ασκείται το παιδί, ενώ πραγματοποιεί μια ευχάριστη δραστηριότητα πηγαίνοντας βόλτες και παίζοντας με το κατοικίδιό του.

Πέντε πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν πάρεις σκύλο


Η εγκαταστάσεις μαςΠέντε σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να κάνετε στον ευαυτό σου πριν πάρετε σκύλο. Σκέψου το καλά!!!

-Για ποιό ΛΟΓΟ παίρνεις ένα σκύλο;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι μόνο ''επειδή θέλω ένα φίλο, ένα σύντροφο για την καθημερινή ζωή μου''. Αλλιώς δεν πρέπει να πάρεις σκύλο. Τα σκυλιά απαιτούν αγάπη, υπομονή, εκπαίδευση, άσκηση, φροντίδα και αφοσίωση, όπως τα παιδιά. Αν απλά θες σκύλο για να φυλάει την περιουσία σου, γιατί νομίζεις ότι θα έχει πλάκα ή απλά για να παίζουν τα παιδιά σου, πρέπει να αναθεωρήσεις...

-Έχεις κάνει ''έρευνα'';

Πριν καταλήξεις σε οποιαδήποτε ράτσα επειδή ''έχει όμορφη φατσούλα'' πρέπει να ξέρεις ότι κάθε ράτσα έχει διαφορετικές ανάγκες. Πρέπει να γνωρίσεις καλά τη ράτσα, διαβάζοντας βιβλία και συζητώντας με εκτροφεία για να μάθεις τον χαρακτήρα, τα προβλήματα υγείας, τις ανάγκες της διατροφής του και τι άσκηση χρειάζεται κάθε μέρα. Το ίδιο απαιτείται και αν επιλέξεις να υιοθετήσεις αδέσποτο, αφού δεν είναι όλα τα σκυλιά κατάλληλα για όλους τους τρόπους ζωής του ανθρώπου. Δεν είναι όλα τα μεγέθη ή τα είδση σκύλων κατάλληλα για διαμέρισμα, για παιδιά ή για διάφορους τρόπους ζωής.

-Είσαι έτοιμος να ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΣ;

Ένας σκύλος είναι μία τεράστια ευθύνη. Τα σκυλιά ζουν από 7 έτη (τα γιγαντόσωμα) έως 16 ή και περισσότερα χρόνια. Πρέπει να σκεφτείς, ότι παίρνοντας ένα σκύλο, αναλαμβάνεις μία δέσμευση ζωής, που δεν αλλάζει παρατώντας το σκύλο κάπου. Τα σκυλιά χρειάζοναι ένα περιβάλλον όπου θα νιώθουν μέλη της οικογένειας σου. ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΚΥΛΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά και οικονομικά!

-Είναι το ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ κατάλληλο για σκύλο;

Έχεις αρκετό χώρο σπίτι σου;Έχεις ασφαλή περίφραξη στην αυλή σου;Υπάρχουν επικίνδυνα σημεία ή δηλητηριώδη φυτά; Θα πρέπει να προετοιμάσεις το σπίτι σου πριν πάρεις ένα κουτάβι ή ένα ενήλικο σκυλί, όπως θα προετοιμάζες το σπίτι για ένα νεογέννητο παιδί. Πρέπει να προσφέρεις ένα ασφαλές σπίτι στο ζώο, που να μην έχει σημεία απ όπου μπορεί να το σκάσει ή να τραυματιστεί αλλά και να έχει το χώρο του και το κρεβάτι του.

-Είναι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ σου ιδανική για ένα σκύλο;

Πρέπει να σκεφτείς πόσες ώρες λείπεις κάθε μέρα από το σπίτι και πόσο θα μένει μόνος ο σκύλος. Τα σκυλιά χρειάζονται την παρέα των ανθρώπων και οι πολλές ώρες μοναξιάς δεν τους κάνουν καλό. Αν δουλεύεις πολύ, θα πρέπει να αναπληρώνεις το χρόνο αυτό για παράδειγμα με έντονη βόλτα (π.χ. τρέξιμο στο βουνό) του σκύλου και με παιχνίδι όταν γυρνάς σπίτι. Φυσικά, θα πρέπει να φροντίζεις για την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση του σκύλου. Δεν αρκεί ''απλά να τον έχεις σπίτι και να τον ταϊζεις''.